Albert Jan K-271 Nederlands Kampioen!

Op 31 maart werden onder perfecte omstandigheden de wedstrijden voor het NK-K 2019 gevaren.
De K-klasse was te gast bij de zeer gastvrije Watersport Vereniging 'Het Bovenwater' in Lelystad.

In de ochtendsessie werden de kwalificerende wedstrijden gevaren.
Aan de hand van de uitslagen van de kwalificaties werden tijdens de middagpauze de Gold- en Silverfleet ingedeeld.
Daardoor kan de winnaar van de Goldfleet zich Nederlands Kampioen noemen.

Dit jaar gaat deze eer naar Albert Jan van der Wal, met de K-271.

Onderstaand vind je alvast de uitslagen van zowel de Gold- als de Silverfleet en de eerste foto's.
Uiteraard volgen er zo spoedig mogelijk meer foto's en de film die met de drone is gemaakt!
Daarnaast heeft Omroep Flevoland een mooi item over het NK-K gemaakt, deze vind je hier:
https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/169662/eerste-nk-modelboot-op-bovenwater

Update:
Ron Huibers (K-79) heeft een heel groot aantal foto's gemaakt van de dag (bijna 200!).
Deze staan ondertussen online en zijn terug te vinden in het fotoboek:
http://k-klasse-org.nl/index.php/fotoboek/event/NK-K2019

Heb je meegedaan? Zoek dan je boot op een van de vele mooie foto's!


Foppe Slotegraaf met de K-5 werd 'de nummer 5 van de dag' in de Silverfleet heeft een mooi verslag van de dag geschreven.

Wedstrijdverslag Silverfleet:
Na een mooi winterseizoen was het dan vandaag zover, de kers op de taart, het NK K-klasse.
De weergoden waren goedgehumeurd vandaag evenals de 36 deelnemers die er ook zin in hadden en waar de gezonde wedstrijdspanning bij sommigen toch wel zichtbaar was.
Na een prachtig verwoord palaver en het uitdelen van ontstress-drop door onze chefkok (we willen geen titels als voorzitter o.i.d.) in het mooie clubhuis van w.s.v Bovenwater en een kort en bondig verwoorde uitleg van de wedstrijdleiding konden we zeggen; It Giet Oan!

Allereerst werd er in 2 poules in 4 kwalificatiewedstrijden gestreden om de te verdelen plaatsen in de Gold- en Silverfleet, dient wel vermeld te worden dat de wedstrijdleiding streng maar rechtvaardig te werk ging, waardoor er onder het zonnetje en een prachtig lopend windje erg sportief en gezellig werd gevaren.

Na de lunch, die ook goed verzorgd werd door de gezellige en medelevende vrijwilligers van w.s.v. Bovenwater,  gingen onze prachtige jachtjes weer het water in en werd het een prachtige strijd.

Wat een supermooi gezicht, al die K-tjes die om de tonnen scheerden, er zijn erg veel mooie plaatjes geschoten en ik ben ook nieuwsgierig hoe de beelden van de drone er uit zien.
Als je niet beter wist zou je zeggen dat je op het toneel van de Louis Vuitton Cup was beland, hier een fotograaf, daar een filmploeg en boven de velden dus een drone, en ik denk dat ook het publiek kreeg waarvoor ze gekomen waren, Strijd! Maar dan met een zachte S.
Er werd in zowel de Gold als Silverfleet met open vizier erg mooi en eerlijk gevaren, men gunde elkaar ook een beetje ruimte als het een keer niet helemaal ging zoals het zou moeten en wederom vond ik het een zeer prettige ervaring om met deze ervaren wedstrijdleiding te varen, geen onnodige discussies maar kort, duidelijk en eerlijk. Ik zeg Chapeau Mannen!
Zes van deze heerlijke sportieve potjes en toen waren de kaarten geschud, dus op naar de 3e helft en de prijsuitreiking en de verloting van leuke hebbedingen voor de K-tjes (met dank aan de sponsoren van de K-Klasse), die ook met veel gelach en een grap en grol gedaan werd door onze chef de equipage.

Kortom een supermooi NK met een winnaar die de titel zeker niet cadeau heeft gekregen maar hem heeft verdient door er voor te strijden!
Albert-Jan van harte man!

Ik kijk in ieder geval terug op een geslaagd evenement en hoop er in de toekomst nog vele op deze wijze te mogen meemaken!
Iedereen bedankt voor jullie medewerking, leiding en verzorging en hopelijk tot snel op of aan het water!

Foppe K-5 en K-281


Ook Reggie Feltkamp K-165 heeft, als 'de nummer 5 van de dag' in de Goldfleet een mooi verslag geschreven van de dag.

Wedstrijdverslag Goldfleet:

Zondag 31 maart troffen de deelnemers aan het NK-K elkaar te Lelystad  bij WV Bovenwater. Ondanks het ingaan van de zomertijd lukte het iedereen om op tijd te zijn. Het weer liet zich van zijn beste kant zien, droog, zonnig en een mooie noordelijke windkracht 4 bf gemiddeld.

Qua locatie hadden we het bijzonder goed getroffen. Riante parkeergelegenheid, een kantine aan het water en volop meeloop ruimte op de kant voor zeilers, scheidsrechters en publiek. Tijdens het optuigen werden er een tiental uitgelote bootjes nagemeten door de wedstrijdleiding en voor zover ik weet waren er geen afwijkingen.

De ochtendraces waren bedoeld om tot een verdeling te komen van een Goldfleet en een Silverfleet. 4 Races werden verzeild op baan A en baan B met per vloot ongeveer 18 boten. Bovendien waakten er over elke groep 3 scheidsrechters en zij namen hun taak (terecht) heel serieus. Er moesten heel wat starts opnieuw worden gedaan en er werden achter elkaar 360’s uit gedeeld. Hier bleek direct al hoe lastig het is om onder spanning goed te presteren. Gelukkig kreeg elke deelnemer voor we het water opgingen van Gerard een rolletje Topdrop onder het motto ‘neem een dropje’ als het je allemaal teveel wordt.

Na de lunch werden er 6 races verzeild. De indeling Gold/Silver was gemaakt en het knetterde van de spanning. Het regende weer valse starts soms tot 5 keer. De scheidsrechters losten dit op door het hijsen van de zwarte vlag waardoor men iets minder voortvarend ging starten. Vooral de starts en de 1e bovenboei waren lastig om foutloos te verwerken.  En als je de pech had om bij het starten een fout te maken en opnieuw te moeten starten dan zeilde je een inhaalrace met meestal een slecht resultaat. Ook aanvaringen onderweg die bestraft werden, leiden direct tot een slecht resultaat en het was dan ook de kunst om vrij te blijven van iedereen. Enige frustratie hierover was af en toe wel merkbaar maar iedereen nam zijn straf sportief. Dit overkwam vrijwel elke zeiler. Verder waren er enkele pechvogels met een mastbreuk of een boot die niet meer wilde luisteren.

Het was een heel mooi kampioenschap. De organisatie was in handen van uiterst capabele heren en ik denk dat we terug kunnen kijken op een zeer geslaagde dag. Uiteindelijk is Albert Jan van der Wal heel knap en overtuigend kampioen geworden. Hij zeilde een bijna foutloze serie met drie 1e plaatsen. Gerard Post en Marcel Bleeker werden 2e en 3e. Gefeliciteerd!

Reggie Feltkamp K-165

 

(Klik op afbeelding voor vergroting)




   



         


   

 

Please publish modules in offcanvas position.